dimecres, 6 de febrer del 2013

P3 - PROJECTE del CARGOL

La classe dels Pins durant el mes d'octubre varem treballar el Projecte del Cargol. L'interès va sorgir dels propis nens/es. Amb l'arribada de la Tardor, el pati de l'escola és ple de cargols i els nens i nenes n'hem agafat uns quants i els hem cuidat a la classe durant uns dies. També hem aprofitat per aprendre coses sobre aquest animal tan proper. A continuació podeu veure algunes de les fotos que hem anat fent al llarg del projecte. Així com també més avall podeu llegir coses que hem descobert dels cargols.
PROJECTE CARGOL
A partir d'una conversa sobre què sabem dels cargols hem tret tota una sèrie d'interrogants sobre què ens agradaria saber dels cargols. Així que al llarg del projecte hem anat obtinguent les següents respostes:

• COM SÓN ELS CARGOLS?

El cargol és un animal que no té esquelet i es desplaça arrossegant-se sobre el ventre.

El cos del cargol està format pel cap i el tronc.

En el cap té quatre tentacles, en els llargs tenen els ulls i els curts els utilitzen per ensumar i palpar. El tronc està format per la conquilla o closca i el peu (múscul allargat sobre el que es recolza la closca).

La closca del cargol es regenera quan es trenca. Hi ha diferents tipus de closques, de diferents formes, tamanys i colors.

Quan el cargol creix, també creix la seva closca.

Al costat dret sota la closca hi ha un foradet per on respira i també elimina els excrements.

ACTIVITAT: Observar els cargols durant diversos dies. Agafar-los i tocar-los.



• COM ES DESPLACEN ELS CARGOLS?

ElS cargols es desplacen damunt el seu peu. Es mouen com els cucs, alternant contraccions i estiraments del seu cos. Segreguen una bava llefiscosa que els facilita el desplaçament.

A mesura que es desplaça perd molta aigua, i això li mana la durada de l’activitat. Es desplaça millor per llocs humits, i per això evita llocs amb molta calor i secs.

ACTIVITAT: Observar el rastre dels cargols i la direcció en què es mouen (ficar els cargols en una safata amb aigua i safrà per tal que la bava que facin sigui de color i puguen veure el camí que fa). Observar com reaccionen en un lloc sec i en un lloc humit on hi ha aigua.




• QUÈ MENGEN?
El cargol menja plantes tendres i sucoses, especialment quan estan humides per la pluja o la rosada nocturna. Quan busca menjar fa servir la boca i els dos petits tentacles que té al cap per apalpar, ensumar i tastar.

ACTIVITAT: Donar-li enciam al cargol i observar com menja. Donar diferents tipus de fulles i durant uns dies observar què és el més ha menjat, es bo de fer una graella i anotar els resultat (enciam, api, julivert, col, gerani)




• QUE VOL DIR HIVERNAR?

Quan fa fred el cargol busca un lloc abrigat on passar l’hivern: sota les fulles, entre pedres, les escletxes...

Per hivernar introdueix el cap i el peu dins la conquilla o closca i segrega una capa protectora de color blanc la qual tapa hermèticament tota l’entrada.